Friday, February 11, 2011

A magyar, aki az első Tibeti-Angol szótárt írta

File:Kőrösi Csoma Sándor.jpg

Zangla olyan messze van Thimphutól, ahol most vagyok, mint Budapest Brüsszeltől: 1387 km. Csak köztük van a Himalája. Itt, ebben a közel 4000m magasan fekvő tibeti palota-erődben töltötte 1823-24 telét Kőrösi Csoma Sándor egy apró, fűtetlen szobában. Hogy mivel? Itt kezdte összeállítani a világ első Tibeti-Angol szótárát és tudományos igényű tibeti nyelvtankönyvét. Az épület, ahol 16 hónapot töltött, jelenleg romos állapotban van és egy lelkes magyar csapat igyekszik felújítani. A következő szöveg az ő blogjukról származik:

Kőrösi Csoma Sándor a magyar történelem legkevésbé szokványos hőse, aki úgy vált kutatók és világjárók példaképévé, hogy közben a közelébe sem került annak, amire egész életét feltette. A magyarok őshazáját kereste ugyanis, hogy tisztázza történelmünk egyik vitatott kérdését. Be akarta bizonyítani, hogy népünk nem finnugor gyökerekkel bír, hanem a hunokkal rokon, és a mai Nyugat-Kínában élő ujguroktól ered.


Ehhez képest a tibeti nyelv és kultúra megismerésében alkotott nagyot, amivel a világ kultúrája lett gazdagabb, rövidtávon pedig az angol gyarmatbirodalom profitált belőle. Összeállította a világ első tibeti-angol szótárát, és a tibeti irodalom és vallási iratok tanulmányozásával lerakta egy új tudományág, a tibetisztika alapjait.
Kőrösi Csoma mégsem egy Forrest Gump-féle hős, akit véletlenek sorozata és saját naivitása tett kiemelkedővé. A XIX. századi magyar utazó éppen azzal tűnt ki, hogy ösztönösen ráérzett, hol használhatja ki rendkívüli képességeit, majd a célt, még ha részmunkának tekintette is azt, tudatosságával, állhatatosságával elérte.


Az utókor rajongásához hozzájárult, hogy kiemelkedő szellemi képességei mellett legendásak voltak fizikai adottságai is. Húsz nyelven beszélt, tanárként és kutatóként is elismert volt, miközben gyalog bejárta a Himaláját, ahol a legzordabb körülmények közt élt és dolgozott.

Csoma fantasztikus életéről és szobájáról ITT olvashatsz tovább.

Ha támogatni szeretnéd a felújítási munkát, úgy, hogy a neved megörökítsék, kattints IDE

To learn about Alexandre Csoma de Kőrös, the Hungarian who spoke 20 languages and completed the first Tibetan-English dictionary after having walked from Europe to Tibet and spent 16 months in a small unheated room in a fort-monastery in Zangla in 1823-24, please click HERE.

To learn about the group of dedicated Hungarians attempting to renovate Csoma's Room, please click HERE.

Ahol Csoma szobája volt (van). Csoma's room.

1 comment:

  1. Egy remek Csoma-oldal:
    http://csoma.mtak.hu/hu/index.htm

    ReplyDelete